contact

 

 

Frans Mouws - dyslectisch en daarom maar de techniek in gedoken - was ooit machinist, stuurman, vrachtwagenchauffeur en bedrijfskundige, tegenwoordig is hij ICT'er maar meer nog publicist. Hij schreef op verzoek van Martin Ros na het overlijden van Büch een overzicht van diens werk. Het werd een lijvig boek, getiteld "Boudewijn Büch, een overzicht van zijn werk".


Vanaf dat moment ging het hard. Mouws werd bekend in literaire kringen en redacties van tijdschriften benaderden hem om artikelen te schrijven, vooral over Büch natuurlijk.


Naast een aantal verspreide publicaties ligt inmiddels het tweede boek op de plank, "Weg uit Wassenaar". In dit boek reist Mouws de schrijver Büch achterna. Niet de wereld over, maar het land door. Op zoek naar de man achter de schrijver. Op zoek naar de feiten achter de fictie. "Weg uit Wassenaar" is een ontdekkingsreis. Een reis die de lezer meeneemt langs de plaatsen waar Büch gewoond heeft (Wassenaar, Leiden en Amsterdam). Maar het is vooral een zoektocht in de omgeving en met de vrienden van Büch die de basis en achtergrond voor zijn romans en gedichten vormden. In het boek wordt de lezer meegenomen met een opzienbarende reis die als doel heeft: het mysterie Büch een stukje ontrafelen en zeker niet ontkrachten.


Tijdens het schrijven van dit boek greep Mouws de kans om een tweede, door hem bewonderde en nog levende schrijver tot onderwerp van zijn eigen schrijven te maken: Redmond O’Hanlon. Volgens Boudewijn Büch is O’Hanlon de grootste reisschrijver van de twintigste eeuw. Deze bijzonder excentrieke, maar algemeen gerespecteerd Engels bioloog schreef bizarre reisverhalen waaronder klassiekers als "Naar het hart van Borneo", "Tussen Orinoco en Amazone" en "Congo". In zijn nieuwste boek "Tussen Büch & O’Hanlon", doet Mouws verslag van een bacchanaal dat daags voor kerst 2003 werd aangericht bij O’Hanlon thuis. Er werd gesproken over de reizen, avonturen, levensfilosofieën van O’Hanlon, maar niet in de laatste plaats gingen de gesprekken over de vriendschap tussen Büch en O’Hanlon.


De fascinatie van Mouws voor Büch is moeilijk eenduidig te verklaren. Büch is door zijn enorme veelzijdigheid, bereisdheid en kennis van boeken een soort reisleider voor hem geworden. Hij zet mensen - onder wie Mouws - aan tot een bijzondere ontwikkeling. Mouws is niet bang voor zijn misschien wat eenzijdige oriëntering op Büch. Voor hem is Büch een onuitputtelijke bron van inspiratie die ervoor zorgt dat hij in contact kwam met de meest bizarre feiten, beesten en werelden waar hij anders nooit van gehoord zou hebben. Een boekenkast vol ideeën en een stimulans om zelf te gaan schrijven, onderzoeken en reizen.

 

More infoFotos.html