Les Éditions du Dodo is ontstaan uit de behoefte om een balans te creëren tussen de inhoud en de vorm van een boek. Bijzondere verhalen – zo vinden wij – moeten op een bijzondere manier worden gepresenteerd. De afgelopen jaren hebben we hieraan invulling gegeven door enkele zeer bijzondere uitgaven. Denk hierbij aan boeken met hierin verwerkt: jaren zestig visitekaartjes van de firma WeBu (Westgeest-Büch), een omslag gemaakt van vooroorlogsgemarmerd papier, DVD’s, unieke Büch teksten en boeken met een stuk zeil van een verongelukt zeilschip.

De Les Éditions du Dodo uitgaven zijn boekjes van tussen de vijf á vijfentwintig bladzijden, met de hand – meestal met naald en draad – in elkaar gezet. Er werkt een team bestaande uit en redacteur, een vormgever, een handboekbinder en een schrijver aan elke uitgave. De boeken worden met passie gemaakt en verdienen zonder meer het predicaat Kunstwerk.

De boeken worden op persoonlijke titel verkocht (dus niet via boekhandels of andere tussenpersonen), alle uitgaven waren binnen een week verkocht. Een enkel boek dat - later - via internet te koop werd aangeboden ging voor een veelvoud van de originele prijs van de hand. Omdat we deze woekerhandel niet willen aanmoedigen neemt Les Éditions du Dodo verkochte exemplaren graag weer terug – zodat ze weer aan een liefhebber verkocht kunnen worden (let wel: alle uitgaven werden geleverd met een bijbehorende envelop – als ware het een extra stofomslag. Deze envelop is gelabeld en genummerd en maakt onderdeel uit van het geheel, een uitgave zonder envelop is niet compleet!).

Rapa Nui

De route van het Zeeuws Archief naar Boudewijn Büch loopt via Paaseiland. In het pand van het Archief zijn in de vloeren en muren citaten verwerkt van Jacob Roggeveen, de ontdekker van het eiland. Uiteraard was er bij de opening een tentoonstelling over Roggeveen en werd Boudewijn Büch gevraagd een causerie te houden over Roggeveen en Paaseiland.

Op 7 december 2012 werd, ter gelegenheid van de feiten dat het nu twaalfeneenhalf jaar geleden is dat het Zeeuws Archief werd geopend en het tien jaar geleden is dat Boudewijn Büch ons is ontvallen, de nieuwe uitgave van Les Éditions du Dodo, Rapa Nui, gepresenteerd in het Zeeuws Archief in Middelburg.

 

Deze uitgave wordt geopend met de integrale tekst van de causerie van Boudewijn Büch ingeleid door Peter Sijnke. Vervolgens is er een essay van Godfried Vranken en twee essays van de hand van Frans Mouws. Het geheel is onder andere geïllustreerd met unieke, niet eerder gepubliceerde foto's van Boudewijn Büch op Paaseiland. Les Éditions du Dodo is wederom erg blij met deze nieuwe tekst van Boudewijn Büch (†). De rechten berusten bij de erven van Boudewijn Büch, die hun toestemming gaven voor deze eenmalige publicatie.

 

Rapa Nui meet 12 bij 17 centimeter, telt 96 pagina's en wordt geheel in full colour gedrukt en genaaid gebonden. Er verschijnen drie edities:

-75 exemplaren werden — In Memoriam BMIB — gebonden in lichtblauw linnen

- 100 exemplaren werden ter gelegenheid van het jubileum van het Zeeuws Archief gebonden in groen linnen

- 125 exemplaren werden gebonden in natuurlinnen en vormen de handelseditie

 

De prijs voor deze uitgave is 30 euro per deel, exclusief eventuele verzendkosten. Voor de vaste afnemers van Les Éditions des Dodo is er echter een speciale, beperkt verkrijgbare aanbieding: Indien u een exemplaar bestelt van zowel de handelseditie als de editie voor het Zeeuws Archief, dan krijgt u van ons de blauwe editie er - ter nagedachtenis aan Boudewijn Büch – cadeau!

 
Redmond 65

Redmond 65’ verscheen op 5 juni 2012 ter gelegenheid van de 65e verjaardag van Redmond O’Hanlon en werd uitgegeven door Les Editions du Dodo, in welwillende samenwerking met Uitgeverij Atlas Contact, Uitgeverij De Arbeiderspers, het Letterkundig Museum en de familie Buch. Met bijdragen van Emile Brugman, Boudewijn Buch, Frans Mouws, Rudi Rotthier en Alexander Reeuwijk en met foto’s van Erik Hijweege. De bijdrage van Boudewijn Buch(†) werd aangetroffen in zijn literaire nalatenschap en verscheen niet eerder officieel in druk! De rechten berusten bij de erven Boudewijn Buch, die hun toestemming gaven voor publicatie. Oplage:

-  250 Arabisch genummerde exemplaren

Er verscheen eveneens, zodat de jarige het zelf ook kan lezen, een Engelstalige editie.

 

Redmond 65’ was published on 5 June 2012 by Les Editions du Dodo with the kind cooperation of Uitgeverij Atlas Contact in honour of Redmond O’Hanlon’s 65th birthday. The contribution from the late Boudewijn Büch was discovered in his literary legacy and has not previously officially appeared in print!

The rights are held by the heirs of Boudewijn Buch, who gaved permission for publication. The edition consists of:

-  65 numbered (from 1947 – till 2012) copies

These copies are for Redmond, the publisher, authors, photographer and translator. A few copies are available for sale.

De Nederlandse editie kost 29,95 euro, en is te bestellen via mail@fransmouws.nl

Als u interesse heeft in de Engelstalige editie kunt u contact opnemen via: mail@fransmouws.nl

 
Aleoeten - waar de zee haar rug breekt

Tijdens de laatste etappe van zijn reis om de wereld bezocht Henk de Velde de Aleoeten eilanden. Vanaf de Aleoeten verstuurde hij een doos met schelpjes, wat ansichtkaarten en een stapeltje waterverfschilderijtjes. Genoeg ingrediënten voor een vierde deel in de Reliek Reeks van Les Éditions du Dodo! Wegens de beperkte beschikbaarheid aan Relieken is de oplage van dit deel beperkt tot 60 exemplaren. Uiteraard zijn ze genummerd, dan wel geletterd en gesigneerd door Frans Mouws en Henk de Velde.

De drie volgende versies zijn beschikbaar:

- 45 reguliere exemplaren, Arabisch genummerde met een door Henk de Velde geraapt schelpje van de Aleoeten eilanden

- 7 luxe exemplaren Romeins genummerd, met een door Henk de Velde geraapt schelpje van de Aleoeten eilanden en een gesigneerde ansichtkaart van Henk de Velde uit Alaska

- 8 luxe-luxe geletterde exemplaren met een door Henk de Velde geraapt schelpje van de Aleoeten eilanden, een gesigneerde ansichtkaart van Henk de Velde uit Alaska en een waterverfschilderijtje van Henk de Velde (uitverkocht)


Eilanden / Tristan da Cunha

Eilanden / Tristan da Cunha verscheen als dubbelboek als derde deel in de Reliek reeks in een bibliofiele genummerde en door Henk de Velde en Frans Mouws gesigneerde oplage van 95 exemplaren:

- 18 Romeins genummerde en gesigneerde exemplaren met de hand ingebonden, alsmede

- 77 Arabisch genummerde exemplaren werden met de hand ingenaaid.

De foto's in het boekje werden gemaakt door Henk de Velde.

Elk exemplaar van de gebonden editie werd voorzien van meerdere bijlagen, bij de ingenaaide editie werd een bijlage gevoegd. (uitverkocht)

 

Bouvetoya

Tijdens de "Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair" is het nieuwste boek van Frans Mouws boven het doopvont gehouden: "Bouvetoya".

 Bouvet oya is een piepklein eilandje in de buurt van Antarctica, waar slechts weinigen ooit voet aan land zette. Mouws deelt zijn fascinatie voor deze speldeprik met - de helaas veel te jong gestorven - Boudewijn Büch, die niets liever wilde dan Bouvetoya bezoeken. Echter, door zijn onbereikbaarheid en onherbergzaamheid, is het nooit gelukt en zou het hem, als hij nog leefde, waarschijnlijk nooit lukken.

In "Bouvetoya" vertelt Mouws over het eiland, maar brengt ook een bezoek aan reisschrijver Gerrit Jan Zwier, de eerste Nederlander die het wel lukte om te landen op het welhaast mythische eiland. Kortom, het nieuwe boek van Mouws vergroot de honger naar dat, wat slechts enkelen zullen bereiken: Bouvetoya.

De oplage van deze bibliofiele uitgave is strikt beperkt:

- 99 genummerde en gesigneerde exemplaren bestemd voor de handel, alsmede

- 26 geletterde exemplaren voor auteur, uitgever en medewerkers.

Het boek is vormgegeven door Rob van der Nol, meet 21 x 21 cm, heeft 24 bladzijden en wordt in twee kleuren gedrukt op de persen van Koninklijke De Swart te 's-Gravenhage. De exemplaren worden met de hand gebonden in horizontaal linnen door Boekbinderij Van Dijk te Mariahoeve. (uitverkocht)


De wind uit de zeilen / Mast overboord!
Vorig jaar vertrok Henk de Velde uit Nederland. Dat was reden voor Frans Mouws om een boek over hem en zijn reis te schrijven. In het afgelopen jaar beleefde De Velde een hachelijk avontuur toen zijn mast afbrak. Gelukkig liep het goed af, al duurde het even voordat hij weer terug kon naar de zee.

De wind uit de zeilen / Mast overboord! is feitelijk niet een boek, maar twee. De twee teksten worden dan ook ingenaaid in een zig-zag omslag. Uiteraard bevat de uitgave een aantal foto's en een unieke bijlage. Henk de Velde stuurde vanuit Argentinië een aantal complete stukken van de mastkabel alsmede een flink aantal losse strengetjes daarvan. Ieder exemplaar van deze uitgave bevat zo'n uniek stukje Juniper: een strengetje onverwoestbaar stalen mastkabel!

~ De wind uit de zeilen / Mast overboord! Is het tweede deel in de Reliek Reeks van Les Édition du Dodo. De oplage is beperkt tot 77(!) exemplaren. Uiteraard zijn ze gesigneerd door Frans Mouws en bevatten een originele handtekening van Henk de Velde. (n.b. de opbrengst is naar Henk gegaan voor een nieuwe mast). (uitverkocht)Monsieur Berry
Uit het dagboek van een schrijver 6: Monsieur Berry. Mouws gaat in Parijs op zoek naar Chuck Berry. Hoe die zoektocht afloopt leest en ziet u in dit vermakelijke verhaal. 

~ Verschenen bij uitgeverij Les Éditions du Dodo, in een oplage van 40 genummerde en gesigneerde exemplaren, met een omslag van Canson Mi-teinte, met foto en DVD, genaaid met cahiersteek. (uitverkocht)
De laatste reis
Een nieuwe reeks uitgaves van Les Edition is geboren met dit eerste deel uit de Reliek Reeks. Dit deel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met niemand minder dan Henk de Velde! Hij stond voor dit boekwerk een van zijn allerlaatste bezittingen af: een stuk zeil van De Zeeman.

~ Verschenen bij uitgeverij Les Éditions du Dodo, in twee edities. Als eerste de versie die aansluit op de reeks “Uit het dagboek van een schrijver” in de inmiddels bekende met cahiersteek ingenaaide versie. De oplage is 30 exemplaren, gesigneerd door Frans Mouws en Henk de Velde. (uitverkocht)

Verder is er de luxe editie op groot formaat die als eerste deel verschijnt in de prestigieuze Reliek Reeks. Dit deel werd gebonden in half-linnen in een oplage van zesentwintig exemplaren, ze zijn geletterd en gesigneerd door Mouws en De Velde. Voor deze versie deed Henk de Velde afstand van het enige stuk zeil dat hij nog bezat van De Zeeman, zijn geliefde boot die in 1993 ten oosten van de Azoren verongelukte. Het zeil werd door De Velde zelf in stukken geknipt en ieder stuk werd door hem gesigneerd om de authenticiteit te garanderen. Uiteraard bevat ieder exemplaar een stukje van deze maritieme historie. De exemplaren van De Reliek Reeks bevatten twee unieke foto’s, de andere editie een.


WEBU revisited
Door Paul Westgeest en Frans Mouws. Paul Westgeest is zondermeer de oudste vriend van Boudewijn Buch, ze kenden elkaar van de lagere school en hebben tot aan de dood van Buch contact gehouden. Speciaal op verzoek van Les Éditions du Dodo haalt Westgeest herinneringen op een van de bijzondere momenten uit zijn relatie met Buch: het reilen en zeilen van de fima WEBU. Over de vele explosies die de firmanten WEstgeest en BUch hebben veroorzaakt valt veel te vertellen...

~ Verschenen bij uitgeverij Les Éditions du Dodo, in twee edities, een handelseditie in 50 genummerde exemplaren, genaaid met cahiersteek en een omslag van oranje Canson,voorzien  van 3 foto's. Een luxe versie in 26 geletterde exemplaren, genaaid met cahiersteek in een omslag van handgemarmerd papier. Voor deze omslagen wordt gebruik gemaakt van 9 verschillende soorten marmerpapier (en dat maakt ieder exemplaar anders en uniek). De luxe exemplaren bevatten een unieke bijlage: een authentiek etiket uit de archieven van de firma WEBU. (uitverkocht)
Ramses
Uit het dagboek van een schrijver 5: Ramses. Het leven hangt aan elkaar van toevalligheden, zo ondervind ook Frans Mouws in dit verhaal. Half beschonken, op zoek naar een dicht kantoor, komt hij een van zijn idolen tegen. Hoe Dodo's en bibliotheken dit verhaal binnensluipen, leest u in deze vermakelijke uitgave. 

~ Verschenen bij uitgeverij Les Éditions du Dodo, ter ere van Roger, Alex en Philippe, handelseditie in 50 genummerde exemplaren, genaaid met cahiersteek en een omslag van violet Canson, voorzien van 3 foto's. (uitverkocht)
Motor Theo
Uit het dagboek van een schrijver 2: Motor Theo. Naast een passie voor Büch heeft Frans Mouws ook 'iets' met Paaseiland. Hij wil er zelfs een boek over schrijven. Op weg naar een afspraak met een scheepskenner begeeft echter zijn vervoermiddel het en ontdekt hij echte motorliefde! Een vermakelijk verhaal, zonder Büch, maar met fraaie foto van de auteur!

~ Verschenen bij uitgeverij Les Éditions du Dodo, ter ere van all time biker Harry Coppelmans, 20 pagina's in een omslag van zwart Chromolux met 1 ingeplakte foto, oplage 50 genummerde en gesigneerde exemplaren. (uitverkocht)
It’s only Rock ‘n’ Roll
Uit het dagboek van een schrijver 3: It's only rock 'n' roll. De boedel van Boudewijn Büch kwam onder de hamer bij het Amsterdamse veilinghuis Sotheby's. Alvorens het gewone volk mocht komen kijken en keuren, werd er voor een exclusief gezelschap een chique diner georganiseerd. Mouws was ter plaatse en doet verslag!

~ Verschenen bij uitgeverij Les Éditions du Dodo, 32 pagina's in een omslag van roze Canson mi-teintes met 4 ingeplakte foto's, oplage 50 genummerde en gesigneerde exemplaren. (uitverkocht)
Het Museum
Uit het dagboek van een schrijver 4: Het museum. Het was een heus wie-is-wie in het Teylersmuseum tijdens de opening van de tentoonstelling Herkomst: Boudewijn Büch. Frans Mouws keek eens rond wie hij allemaal herkende...
~ Verschenen bij uitgeverij Les Éditions du Dodo, 28 pagina's in een omslag van mosgroen Canson mi-teintes met 4 ingeplakte foto's, oplage 50 genummerde en gesigneerde exemplaren (uitverkocht).
De zaligverklaring
De zaligverklaring verscheen op 18 mei 2005 ter gelegenheid van de presentatie van Harry M.G. Prick’s boek Een andere Boudewijn Büch. De oplage is beperkt tot een handelseditie (deze exemplaren werden Arabisch genummerd), een luxe-editie met een omslag van blauw papier gemaakt van natuurlijke vezels (deze exemplaren werden gereserveerd voor de kopers van de luxe-editie van Weg uit Wassenaar (deze exemplaren werden Romeins genummerd) en tenslotte werd er een extra luxe-editie, met een omslag van gemarmerd papier gemaakt, gereserveerd voor de Zaligverklaarders (deze exemplaren werden geletterd). Alle edities werden voorzien van een gedicht opgedragen aan M en een legendarische foto met hierop: Flippijn, Boudewijn Iskander, Bernadette, de Tor, Patrick van der Kroef, Arnoud van der Vorst, Frans Mouws en der Geisha (uitverkocht).Les Éditions du Dodo