De bibliotheek van Boudewijn Büch


uitgever: Uitgeverij Aspekt

ISBN 90-5911-655-0

formaat 13,5 x 21,5 cm, 147 pagina’s, met index

omslagontwerp Jan Smulders

verkrijgbaar via Contact pagina de boekhandel

of via Bol.com  

 

In het boek De bibliotheek van Boudewijn Büch duikt Mouws voor de derde keer in het leven van Büch. Deze keer draait alles om de boeken van Neerlands grootste ambassadeur van het boek. Zowel de fysieke totstandkoming van zijn boekenpaleis als de daadwerkelijke inhoud van alle boekenplanken komen aan bod.

Door de ogen van de ontwerper van zijn bibliotheek en de top van antiquarisch Nederland krijgt de lezer een kijkje in het leven van de bibliofiel pur sang: Boudewijn Büch. In het boek staan niet eerder gepubliceerde feiten en foto’s over en van Büch. Het is een aanrader voor iedereen die iets heeft met Büch, boeken en bibliotheken.

Aan de hand van gesprekken van auteur Frans Mouws met mensen uit de boekenwereld, zoals Eric Schneyderberg, Dieter Schierenberg, Bert Hagen, Ton Kok, maar ook met de ontwerper van de bibliotheek van Boudewijn Büch, Pieter van de Zwan, krijgen we een leuk inkijkje in de verzamelwoede van Boudewijn Büch en zijn bibliotheek. Het is het vijfde boek van Mouws over Büch. Eerder verschenen bij Aspekt: Boudewijn Büch een overzicht van zijn werk, Weg uit Wassenaar, Tussen Büch en O'Hanlon en Markante herinneringen aan Ootmarsum.

Frans Mouws publiceerde de afgelopen vijf jaar verschillende boeken over Boudewijn Büch die in de pers en bij liefhebbers een enthousiast onthaal vonden. Met De bibliotheek van Boudewijn Büch is Mouws' schrijven over Büch afgerond.


‘Boudewijn was eigenlijk een soort verslaafde, een junk, een boekenjunk. Als er een uitspraak op hem van toepassing zou zijn geweest, dan was het de volgende: het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Het ging Büch steeds minder om het bezitten van de boeken, dan om het zoeken, het jagen zeg maar, bijna in letterlijke zin. Uiteindelijk ging het om de boeken die hij NIET had. Daar kon hij van wakker liggen, alles wat hij nog NIET had en nog moest vinden. Hij moest door!’   (uit: De bibliotheek van Boudewijn Büch)

De opbrengsten van de verkoop van het boek zullen worden geschonken aan: Stichting ALS Nederland, u kunt mij en de stichting helpen door zoveel mogelijk bekendheid te geven aan het uitkomen van dit boek.Over eerdere boeken schreef de pers:


NRC Handelsblad

Mouws boek over Boudewijn Büch geeft ontwapende inkijkjes in het onderzoek van de auteur (die zijn motor in Amsterdam-West zonder slot op straat durft te laten staan), deze maken het boek bijzonder sympathiek.Volkskrant

Mouws beschrijft zijn speurtocht in de ikvorm met groot enthousiasme. Zo trekt hij op zijn motorfiets de sporen van Büchs leven en werk in Wassenaar en Leiden na. Dat heeft wel heel veel weg van hoe Büch zelf over de wereld reisde.Theo van Gogh

Frans Mouws heeft alle feiten over het ware leven van Boudewijn Büch achterhaald, veel anderen hebben zijn gegevens gejat. Mouws schreef zelf het spannendste boek over Büch.Dagblad De Limburger

Mouws is een echt Büch-fan, die zonder journalistieke- of schrijfervaring enthousiast op pad gaat en zijn zoektocht beschrijft in het boek. Door zijn vasthoudendheid krijgt hij veel boven water.Nederlandse Bibliotheek Dienst

Frans Mouws, de biograaf van Büch, beschrijft een spannende speurtocht naar de informatie achter Büchs levensverhaal. Zijn boek bevat uitvoerige herinneringen van enkele literaire vrienden van de meester-fantast. Het is een ontwapenende relaas door een literaire amateur die een oprechte liefde voor het werk van zijn idool heeft, maar die gaande weg, net als de onthutste vrienden, de soms monsterlijke onbetrouwbaarheid van Büch onder ogen moet zien.

More infoFotos.html
TerugBoeken.html